aposport.org

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home Истории за атлетиката
Истории за атлетиката

ЛЕКА АТЛЕТИКА - Ал. Вл. Дякович, издание 1927 г.

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Леката атлетика не е от вчера. На Вашето внимание е „ръководство за лека атлетика, предназначено, както за учители и ръководители в отделните училища, дружества и клубове, така и за учащи и практикуващи атлетиката“, от Ал. Вл. Дякович, според който „задачата на настоящето ръководство е чрез широкото проагитиране същността и задачите на модерната атлетика, чрез опита, словото и печата“ да се разсеят „предразсъдъци и груби непознавания“ на леката атлетика от „грамадното болшинство, което има превратни разбирания като за цирково изкуство, достижно само за богато надарените от природата с физическа сила, а някои даже отричат правото на възпитателна дисциплина, която даже нямала място в училищното обучение.“

Последно променен на Неделя, 14 Октомври 2018 17:31 продължава>
 

Михаил Бъчваров СПОРТНИ МИГОВЕ

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 

Проф.М.Бъчваров бе човек пълен с енергия да твори, съчетавайки практиката, с теорията и експеримента. Като лекоатлет той е носител на 28 национални и 15 балкански титли в спринта. Като треньор под негово ръководство са се изявили 12 майстори на спорта, 123 републикански шампиони и 7 рекордьори. Година преди да ни напусне проф. М. Бъчваров осъществи идеята си да разкаже за себе си, чрез мигове от спортната си кариера. Това той направи в книгата си „Алманах от бели и сиви мигове” (Сф, 2008, ISBN: 978-954-323-348-7), части от която представяме в „Истории за атлетиката”, благодарение на любезното съдействие на неговия син Боян Бъчваров.

Проф. Апостол Славчев, доктор

 

Последно променен на Понеделник, 27 Май 2019 12:01 продължава>
 

МАГНЕТИЧНИТЕ БРАТЯ НЕЧЕВИ

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Георги и Александър Нечеви са еднояйчни близнаци, които се изявяват, като състезатели на 400 и 800 м през 50-те години на ХХ век. След спортната кариера жизненият им път продължава да бъде свързан с нови изяви в спорта. Биографичният очерк, посветен на братя Нечеви е поместен в Сборник с доклади от Историческа конференция "70 години НСА".

 

Последно променен на Петък, 10 Май 2019 18:31 продължава>
 

Борис Стамболийски МОЯТА ГОЛЯМА ЛЮБОВ – АТЛЕТИКАТА

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

Борис Стамболийски - всезвестният на лекоатлетическите среди Бате Боби, е в плен на леката атлетика в продължение на повече от 60 години. Извършва съдийска, статистическа, организаторска и най-вече с скаутска дейност и безрезервно раздава силите си за развитие на леката атлетика в любимия му клуб Левски, а по-късно е един от двигателите на КЛАСА - клубът по лека атлетика при Национална спортна академия.

 

Със своя всепризнат нюх на селекционер на таланти Бате БОБИ е открил, преоткрил, насочил и дори върнал за големия спорт на леката атлетика редица известни имена. Винаги излъчващ жизненост, чар и отзивчивост,  Борис Стамболийски е пример за всички любители на леката атлетика. Заради светлината, която носи и за увереността, която им дава, за всички тях - както по-младите, така и по-старите, той е техният „Бате Боби”.

Последно променен на Вторник, 14 Май 2019 17:41 продължава>
 

Любомир Петров 63 ГОДИНИ ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКА ЛЮБОВ

Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

Любомир Петров e възпитаник на ВУФ, дългогодишен спортен деятел и специалист по лека атлетика, оставил трайна диря в развитието на този спорт у нас.
На 15 март 2013 год. г-н Петров предостави голям фонд от материали – исторически документи и литература, както и своя историческа разработка за развитието на леката атлетика в Двореца на пионерите.

 

Последно променен на Сряда, 08 Януари 2014 18:55 продължава>
 


Страница 1 от 2